5 enkla förhållningsregler för att undvika vinterkräksjukan

Sanna Goldberg

Enligt Smittskyddsinstitutets statistik brukar sisådär 15000 svenskar varje vinter drabbas av det som i folkmun kommit att kallas för vinterkräksjukan. Huruvida det finns någon skillnad mellan vinterkräksjuka och vanlig magsjuka är dock fortfarande höljt i dunkel.

15000 kan låta lite men det beror till största del på att den statistiken bygger endast på de som hört av sig till sjukvården räknas med i den. Alla som stannat hemma och själva ridit ut sin kräksjuka har inte blivit inräknade.

Vanligtvis är inte vanlig magsjuka eller vinterkräksjukan något farligt. Dock är det ju väldigt obehagligt och i den mån man kan undvika att bli smittad så är ju det bra och trevligast för alla inblandade.

Om du har drabbats av magsjuka/vinterkräksjuka så är det viktigt att försöka få i dig vätska, även om det är svårt i den mest akuta fasen.

Så slipper du drabbas

1) Ha en god handhygien. Tvätta händerna med tvål och vatten. Glöm handspriten. Den vaggar in dig i en falsk förhoppning om att du bara behöver spruta på lite sprit på händerna och sedan är allt bra. Händerna behöver tvättas efter varje toabesök och innan varje måltid. Helst skall du hinna nynna första versen av "blinka lilla stjärna" medan du tvålar in händerna för att sedan skölja av dem. Det är inte för inte som kirurger tvättar händerna i flera minuter innan operation.

2) Det torde vara självklart men kräver att poängteras ytterligare: var speciellt noggrann med hygienen efter "toalettproblem" dvs om du inte är som du skall, i magen. Ta gärna en pappershanduk (om sådan finns) och ta i handtaget med när du skall gå ut från toan, för att inte dra med dig bakterierna ut på händerna igen.

3) Håll dig hemma från jobbet i två dagar efter att du har blivit frisk. Bara för att du känner dig frisk innebär inte att du inte smittar. Var juste mot din omgivning och håll dig hemma.

4) Ytterligare en i avdelningen självklarheter: Hantera inte mat om du är sjuk då du på det sättet lättare smittar andra. Tänk själv att du skurit upp julskinkan med dina otvättade händer. Hux flux ligger hela släkten i vinterkräksjukan och det är ditt fel. God jul på dig.

5) Sjukdomen sprids ofta på platser där många människor rör sig, som på förskolor och sjukhus. Det är således en god ide att hålla sig från sjukhuset om du inte absolut behöver gå dit

Så, i korthet, om du håller en god handhygien är mycket vunnet i slaget mot vinterkräksjukan. Lycka till!

Relaterade termer: hur undvika magsjuka, tips för att inte bli smittad av vinterkräksjukan, vad tänka på när man är magsjuk, var sprids vinterkräksjukan, är magsjuka farligt, så undviker du vinterkräksjukan