Mappis Fotoskola, Del 2: Slutartid, Bländare och Iso-tal

Alice Djäkneberg

I denna den andra delen av Mappis fotoskola kommer vi titta närmare på slutartid, bländare och iso-tal, och se hur de påverkar bildens kvalitet vid fotografering.

Slutartiden är den tid du låter ljuset strömma in i kameran. En halvering eller fördubbling av slutartiden kallas ett exponeringssteg och låter kameran släppa in hälften eller dubbelt så mycket ljus.

Slutartiden anges i delar av en sekund. På vissa kameror finns också ett specialläge kallat Bulb där slutaren står öppen så länge som man håller avtryckaren nere. Det finns en standardiserad skala med slutartider. Moderna kameror har ofta också slutartider i delar av de hela steg som anges nedan.

Slutartider, hela steg: ... 8 15 30 60 125 250 500 1000 ...

Slutartiden påverkar återgivningen av rörelser i bilden. Vill du frysa rörelser eller ha med en viss rörelseoskärpa för att få en fartig effekt i bilden, detta åstadkoms med att laborera med slutartiden.

Om man håller kameran i handen är det naturligtvis viktigt att man inte använder sig av så långa tider att man får skakningsoskärpa i bilden.

En tumregel är att man kan hålla still ungefär 1/brännvidden, det vill säga har man ett 50 mm objektiv kan man jobba ner till en 50-dels sekund. Ett mycket långt teleobjektiv kräver stativ för att man ska slippa skakningsoskärpa.

I vissa objektiv finns det en bildstabilisator som gör att du kan du använda längre slutartider än normalt på fri hand och fotografera i befintligt ljus utan blixt eller stativ. Ett par tre exponeringssteg kan man tjäna på detta.

Bildstabilisator är särskilt användbart vid närbilder, långa slutartider eller i situationer där stativ inte kan användas. Det är också värdefullt när det är förbjudet eller olämpligt att använda blixt.

Bländaren - vad gör den?


Hur stort hål, eller bländaröppning, ljuset utanför kameran släpps in genom påverkar också hur mycket ljus som träffar filmen eller i fallet digitalkamera: sensorn. Det finns en standardiserad bländarskala med bländarvärden där ett lågt värde är en stor öppning, medan ett högt bländarvärde anger en liten öppning.

När man talar om att blända ner menar man att öppningen ska minskas och alltså att bländartalet ska öka.

Bländarskalan är konstruerad så att en ändring av bländaren ett steg upp eller ner innebär en halvering/fördubbling av ljusmängden. Ett bländarsteg är samma sak som ett exponeringssteg. Bländarvärdet betecknas f, till exempel f/5,6.

Bländarskala, hela steg: ... 2 2,8 4 5,6 8 11 16 22 32 ...

Bländaren påverkar skärpedjupet, det vill säga hur mycket framför och bakom fokuspunkten som avbildas skarpt på bilden. Stor bländaröppning ger litet skärpedjup och liten bländaröppning ger stort skärpedjup.

(Moderna kameror har oftast inställningsmöjligheter i delar av hela steg, både när det gäller tid och bländare. Så det är inte otänkbart att du även kommer att se andra siffror användas av din kamera.)

ISO-tal - ljuskänslighet


Filmen eller sensorn kan ha olika känslighet för ljus. Ljuskänsligheten anges i ISO, till exempel ISO 100. (Förr angavs ljuskänsligheten i ASA. ISO 100 är det samma som 100 ASA.)

En halvering eller fördubbling av värdet kallas ett steg och är samma sak som ett exponeringssteg. När du fotograferar med film är ISO-talet givet av den film du använder för tillfället, men fotograferar du digitalt kan du ändra ISO-talet mellan varje bild om du vill. Detta styrs oftast automatiskt, men i avancerade kameror kan du styra detta helt efter eget tycke.

Regeln är att ju lägre ISO-tal desto bättre bildkvalitet.

På film ger högre ISO-tal en större ljuskänslighet, men också ett grövre korn. I en digitalkamera ger högre ISO-tal mer brus. Beroende på förutsättningarna kan det naturligtvis vara nödvändigt att gå upp i ISO-tal för att kunna ta en bild med acceptabel slutartid eller den bländaröppning man vill ha. Bättre en brusig bild än ingen bild alls!

Hur mycket brus som uppstår beror väldigt mycket på kameran. Små kompaktkameror ger ofta väldigt brusiga bilder redan på relativt låga ISO-tal, medan systemkameror ofta ger betydligt bättre resultat och dessutom brukar ha en högre övre gräns för ISO-talet.

I denna del av digitalfotoskolan har vi gått igenom slutartid, bländare och ISO-tal. Med hjälp av dessa två delar hoppas vi du fått tillräckligt med information för att börja komma igång med att ta bättre bilder.

I nästa del kommer vi titta närmare på exponeringskombinationer och gå in mer på hur en digitalkamera "tänker" dvs hur den fungerar under olika förhållanden.

Relaterade termer: fotoskola, digitalfotoskola, lära fota digitalt, bästa digitalfotoskolan, fotoutbildning, iso-tal, bländare, slutartid, isotalets påverkan bild, bländare digitalkamera, slutartid fotografering, kort skärpedjup, långt skärpdjup, fixa brusiga bilder, hur slippa brusiga bilder